Loading...

Declarație Politică (10.10.2017)
Reiterare Alocarea din PIB Bugetului pentru Sănătate

Stimate colege, stimați colegi,

Revin în fața dumneavoastră cu aceeași preocupare pentru sistemul de sănătate. Este necesară o mai bună gestionare a fondurilor disponibile la nivel european în acest domeniu pentru România.

Statisticile sunt sumbre: suntem pe primul loc în UE la numărul de morți care puteau fi evitate.

Țara noastră este pe un rușinos loc fruntaș în topul statelor membre la ponderea deceselor care ar fi putut fi evitate dacă sistemul de sănătate era mai performant. Acestea sunt datele recent publicate de către Eurostat. E drept, ele sunt centralizate și prelucrate la nivelul anului 2014.

În acest clasament al deceselor influențabile, România figurează cu un procent enorm – cca 47%, cu mult peste media UE de 33,3%. La polul opus se află țări precum Franța, cu un procent la jumătate față de noi.

Ce înseamnă asta pentru fiecare român? Că din 100 de pacienți care pierd lupta cu o afecțiune sau alta, 47 dintre ei ar fi putut fi salvați. În cazul în care aveau acces la un tratament medical adecvat și eficient, fie preventiv, fie curativ.

Aceasta înseamnă că pierderea de vieți omenești poate fi evitată.  Avem nevoie ca sistemul de sănătate să fie performant, cu infrastructură, echipamente, dotări, resurse umane suficiente și înalt calificate.

De asemenea, poate fi evitată și prin politici publice care să asigure intervenția asupra unor factori de stil de viață, statut socio-economic sau de mediu înconjurător.

Evaluarea performanței în ceea ce privește sistemul de sănătate este de o tot mai mare importanță în cadrul Uniunii Europene. Asumarea valorilor și a parcursului European de către România trebuie să includă și aspecte legate de educație, prevenție, îngrijire și paliație. Avem nevoie de acestea pentru ca sistemul de sănătate să se ridice la nivel european.

Indicatorii de mortalitate influențabilă și evitabilă nu au fost inițial structurați pentru o analiză a calității și performanțelor sistemelor medicale naționale. Cu toate acestea ei oferă date prețioase asupra politicilor publice derulate în domeniul sănătății.

Vă solicit în continuare să sprijinim transpartinic și dincolo de orice doctrină politică sau interes de grup investițiile în sistemul de sănătate și în educație pentru sănătate. Dar și proiectele și inițiativele legislative care să aducă o îmbunătățire rapidă, reală la nivelul stării de sănătate a românilor.

De asemenea, vă solicit ca fiecare dintre noi, ca demnitari în cea mai importantă instituție democratică, să reprezentăm interesele cetățenilor și dreptul lor constituțional la sănătate.  Putem face acest lucru prin colaborarea cu administrația locală din circumscripție pentru accesarea fondurilor europene la dispoziție în exercițiul 2014-2020.

Vă mulțumesc!

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:29:03+00:00