Loading...
Afaceri Europene 2018-02-12T08:39:49+00:00

Project Description

Afaceri Europene

Principalele probleme

Principalele probleme identificate sunt: 
  • România nu a folosit cca. 4 miliarde de euro în primii 7 ani de membru UE (20% din total).  Chiar și în condițiile prelungirii termenului de cheltuire a celor 18,8 miliarde de euro la 10 ani.
  • România a avut cea mai slabă absorbție la capitolul Resurse Umane (doar 73%) și la Transporturi (doar 75%). Acestea sunt domenii prioritare pentru competivitatea românilor.
  • România a pierdut 800 milioane euro destinate infrastructurii de transport din alocările 2007-2013.  În acest timp alte 2,8 miliarde euro au fost reprogramate pentru ciclul financiar 2014-2020. Până la acest termen România ar trebui să termine lucrările începute în trecut și nefinalizate la timp.
  • Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pe perioada 2014 – 2020 are o valoare totală de 11,8 miliarde euro. Proiectele de infrastructură de transport pot beneficia de până la 85% din fondurile europene de Coeziune sau Dezvoltare Regională.

Principalele soluții propuse de USR:

  • Crearea unui fond unitar de dezvoltare a României, prin unificarea bugetelor naționale de dezvoltare cu fondurile europene:
    • CNI și PNDL gestionează în acest moment fonduri de o magnitudine comparabilă cu cele primite de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare regională, rurală și infrastructură (dacă replicăm multianual). În acest moment există o luptă între PSD și PNL pentru controlul acestor instrumente.
    • Uniunea Salvați România consideră că oricine deține controlul acestor instrumente le va gestiona prost, pentru că instrumentele sunt defecte în sine.
    • USR propune desființarea imediată a CNI și a PNDL și vărsarea sumelor bugetate către Programele Operaționale europene deja existente. Respectiv:  Programul Operațional Regional, Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Infrastructură Mare.
    • Aceste trei PO sunt gestionate în acest moment de trei ministere diferite.
    • USR propune unificarea instituțională a fondurilor de dezvoltare în cadrul același instituții (cu excepția PNDR, care oricum trebuie corelat mai bine cu celelalte două) și gestionarea banilor europeni și naționali de dezvoltare regională și locale într-o logică uni-fond.
  • Eliminarea principalei surse de corupție politică din România:
    • Există două surse de fonduri care finanțează dezvoltarea României. Acestea sunt fondurile europene și fondurile din bugetul public. Fondurile europene sunt gestionate de trei ministere care au autorități de management: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Rurale. Alături de acestea mai sunt implicate diverse ministere de linie care au Organisme Intermediare.
    • Fondurile europene sunt pe alocuri greșit programate și destul de birocratice. Totuși, sunt transparente și predictibile.
    • Localitățile care au mizat pe fonduri europene pentru propria dezvoltare au avut de câștigat pe termen mediu și lung. Primarii care au mizat pe transferuri preferențiale de la Guvernul central și-au condamnat comunitățile la subdezvoltare. Fondurile naționale de dezvoltare au ajuns cea mai mare sursă de corupție politică. Primarii sunt ținuți în șah de Ministerul Dezvoltării, proiectele sunt făcute în pripă și finanțate fără predictibilitate, deci nu au efecte de dezvoltare pe termen lung.
    • Nu e o coincidență că cei mai controversați miniștri ai Dezvoltării din ultimii ani și-au creat fiecare câte un vehicul de distribuit fonduri în mod arbitrar. Elena Udrea a creat Compania Națională de Investiții, Liviu Dragnea a creat Programul Național de Dezvoltare Locală. Deși denumit pompos ”Program de Dezvoltare” cât să semene cu cele din fonduri europene, PNDL este doar o formă legală inventată de Dragnea pentru a servi clientela de partid a PSD. PNDL a fost creat prin OUG în 2013 și doar în 2014 a avut un buget de 1,9 miliarde de lei. OUG 28/2013 prin care este creat nu stabilește niciun fel de obiective, durată, criterii de alocare sau măcar domenii de finanțare.
    • Un raport al Curții de Conturi (din care a fost publicată doar o sinteză, raportul detaliat fiind secretizat – grupul parlamentar al USR va cere Curții publicarea imediată a întregului document) constată că nu există nicio modalitate de a urmări cum se cheltuie concret banii, că nu există niciun sistem de primire a proiectelor sau măcar de listare a lor (se lucrează în MS Excel și Google Drive), cererile de finanțare pentru proiecte plătite nu se mai pot găsi. Pe scurt, un dezastru croit de PSD.

Află mai multe despre Cele 10 Priorități USR și Programul USR.

Părerea ta contează! Spune-ne care sunt cele mai importante probleme din domeniul educației și cum consideri că ar putea fi remediate. Așteptăm observațiile și recomandările tale aici.