Loading...

Declarație Politică (04.10.2017)
România are cel mai mic procent din PIB pentru sănătate din UE

Stimate colege,
Stimați colegi,

România este statul din Uniunea Europeană care alocă cel mai mic procent din PIB  pentru sănătate (5,1% în 2014).

Comparativ, în același an – 2014, vecinii bulgari cu care împărțim, de obicei, locuri codașe în topurile europene au alocat 8,5% din PIB pentru sănătate.

România este pe ultimul loc și când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014. Și la acest capitol bulgarii stau mai bine – 504 euro pe cap de locuitor. Polonezii, 684 euro și vecinii maghiari, 757 euro.

Un alt indicator la care România este pe ultimele locuri în UE îl reprezintă cheltuielile legate de îngrijirea preventivă. Italia alocă peste 4,1% dintre cheltuielile pe sănătate pentru prevenție. La polul opus, România nu alocă nici măcar un procent – 0,8%.

În același timp, țara noastră este pe primele locuri la incidența bolilor cerebrovasculare și la cele pulmonare.

Suntem fruntași la mortalitatea mamelor la naștere, la mortalitate infantilă și la obezitate infantilă.

România rămâne în fruntea Europei ca număr de decese provocate de cancerul ovarian, de sân și de col uterin. Aceste afecțiuni au un prognostic favorabil și sunt vindecabile dacă sunt descoperite la timp și tratate corespunzător. Dar nu și în țara noastră. Sunt județe întregi, cum ar fi Giurgiu – unde există un singur medic oncolog, iar singurul mamograf disponibil este într-un cabinet privat.

Și aici ajungem la o altă statistică unde România este pe primul loc în UE –  exodul medicilor. Mai mult de jumătate dintre medicii și cadrele medicale au plecat să profeseze în străinătate.

Speranța de viață în România este cu 6 ani mai mică decât media Uniunii Europene.

În aceste condiții, România a eșuat în absorbția de fonduri europene pentru investiții în sistemul de sănătate, cu precădere în infrastructură. Nu s-a construit niciun spital nou în Capitală în ultimii 30 de ani. Multe dintre secțiile modernizate, renovate, dotate din spitale au fost realizate cu investiții private sau ca urmare ale unor inițiative ale organizațiilor neguvernamentale.

Suntem la mijlocul exercițiului financiar 2014-2020. Am mai discutat despre situația îngrijorătoare în care ne aflăm la capitolul accesării fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii. Fac încă o dată apel la responsabilitate și responsabilizare politică transpartinică în acest sens. De asemenea, am rugămintea să mă sprijiniți în demersurile legislative viitoare privind îmbunătățirea situației sistemului sanitar din România și a sănătății noastre, a tuturor.

Vă mulțumesc.

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:29:31+00:00