Loading...

Interpelare Ministerul Muncii (2017.11.20)
Criza fortei de munca

Interpelare

Către: doamnei ministru Lia-Olguța VASILESCU
Ministerul Muncii și Justiției Sociale

De la: Domnul Cristian Ghica
Senator în Circumscripția electorală nr. 42 București
Grup parlamentar al ,,Uniunii Salvați România’’

Obiectul interpelării: Criza fortei de munca (20.11.2017)

Stimată Doamnă Ministru,

Economia românească se îndreaptă către o criză acută pe piața forței de muncă, după ce numărul salariaților raportat la populația activă și gradul de profesionalizare al angajaților au înregistrat scăderi accentuate în ultimii ani. Mai mult, noile măsuri fiscale ar putea accentua acest fenomen.

Peste 3,5 milioane de români au părăsit ţara după 1990, pentru a peste hotare, cf ONU. Cei mai mulţi sunt tineri, 30-45 de ani, majoritatea oameni cu o meserie, deci golul lăsat acasă nu e doar demografic, ci şi de productivitate. Au plecat muncitorii, dar şi medicii, inginerii sau profesorii.

Chiar dacă în 14 judeţe (plus Bucureşti) există o rată de angajare peste media naţională de 55%, conform INS, la polul opus se află județe cu rate de angajare foarte scăzute, precum Teleorman (cu o pondere a salariaţilor în populaţia activă de numai 35%), Botoşani (38%), Vaslui (38%), Mehedinţi (40%), Dâmboviţa (40%) şi Giurgiu (40%).

Criza fortei de munca pune în pericol dezvoltarea României pe termen mediu și lung, precum și creșterea economică pe termen scurt. Un viitor sustenabil nu poate fi realist planificat în condițiile unui exod masiv al populației active, al ratei mici de ocupare a populației rămase, al deprofesionalizării etc.

Vă rog respectuos să comunicați care sunt măsurile de prevenție și de combatere pe care le aveți în vedere la Ministerul pe care îl conduceţi cu privire la criza fortei de munca în România.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulţumesc!

Cu deosebită consideraţie,
Senator Cristian Ghica

2018-02-12T08:25:53+00:00