Declaraţie politică susținută de către domnul senator Cristian GHICA în cadrul şedinţei Senatului din 14 Noiembrie 2018 cu prilejul zilei mondiale a diabetului
Stimate colege,
Stimați colegi,
Doresc ca în această zi să avem în vedere una dintre problemele majore de sănătate publică. Data de 14 Noiembrie reprezină ziua mondială de luptă împotriva diabetului. Doresc să îmi manifest susţinerea pentru pacienţii care luptă cu această afecţiune, cât şi pentru un sistem de sănătate orientat spre pacient, care trebuie şi să monitorizeze, şi să prevină, nu doar să trateze. Este la fel de importantă prevenţia precum tratamentul, având în vedere că diabetul produce creşterea morbidităţii cât şi riscul de boli cardiovasculare şi de accident vascular cerebral, situaţia fiind îngrijorătoare datorită gravităţii acestor afecţiuni ce pot rezulta din apariţia sa.
Conform studiului PREDATORR realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice peste 11% dintre Români suferă de diabet, în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici aflându-se sudul ţarii. Rezultatele pot fi şi mai îngrijorătoare, ţinând cont de faptul că în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat, prevenţia şi educarea populaţiei în privinţa consumului de alimente trebuie să fie o prioritate. Spre exemplu, diabetul zaharat de tip 2 care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecţiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp. Pacineţii care primesc un diagnostic în momentul instalării complicaţiilor sunt în stagiul în care le este afectată puternic calitatea vieţii, de aceea campaniile pentru testarea glicemiei trebuie făcute periodic, încurajând oamenii să îşi testeze valorile glicemiei, şi să meargă la medic periodic, permiţând astfel intervenţia specialiştilor din timp.
Stimate colege,
stimați colegi,
Diabetul poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex, profesie sau stare materială, iar odată instalat, nu se poate vindeca.
Vă solicit ca fiecare dintre noi, în calitate de demnitari în această instituţie, să producem o schimbare, să reprezentăm interesele cetăţenilor şi să le apărăm dreptul constituţional la sănătate, inclusiv prin acţiuni care să tragă industriei alimentare un semnal de alarmă în privinţa folosirii zaharurilor în exces.
Vă mulțumesc.