Declaraţie politică  susținută de către domnul senator Cristian GHICA în cadrul şedinţei Senatului din 21 Noiembrie 2018 cu prilejul zilei internaţionale a combaterii violenţei  împotriva femeilor

Stimate colege,
Stimați colegi,

Sunt sigur că vorbesc în numele tuturor colegilor când spun că pozițiția pe care o ocupam ne obligă să dăm dovadă de respect, înțelegere, compasiune și empatie. În calitate de Senatori avem o responsabilitate uriașă față de români, de a asculta și a înțelege problemele reale cu care acestia se confruntă și în final de a găsi rezolvările adecvate. Doresc să profit de Ziua Internațională a Combaterii Violenței impotriva Femeilor, celebrată pe data de 25 noiembrie, pentru a atrage atenția asupra acestui subiect sensibil, asupra acestei situații cu care România se confruntă, cu care româncele se confruntă.

Din păcate, statisticile din România acoperă numai cazurile de violență în familie, însă chiar și asa datele sunt alarmante – în anul 2017, conform cifrelor Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR), au fost raportate peste 16.000 de cazuri de violență împotriva femeilor. Însă aceste cifre nu arată adevarata magnitudine a fenomenului, multe dintre cazuri nefiind raportate. De asemenea, aceste cifrele nu reusesc să arate adevăratele traume, adevăratele drame ale victimelor pentru care violența reprezintă o realitate cruntă pe care o trăiesc în fiecare zi și din care cu greu pot ieși.

Ratificarea Convenției de la Istambul a pus bazele unui cadru legislativ care să faciliteze prevenția agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, însă România mai are mulți pași de îndeplinit.

În cel mai recent mars, cel de acum o lună, femeile, în general, și victimele violenței, în special, au cerut autorităților implementarea unui sistem de supraveghere a agresorilor cu brățări electronice și implementarea unui set de exigențe care să le confere, care să le redea încrederea și siguranța femeilor. Este important să ascultăm și să ținem cont de toate aceste cereri. Este importantă implementarea centrelor integrate pentru sustinerea victimelor agresiunilor sexuale. Este important ca instituțiile statului să susțină și să încurajeze ONG-urile care oferă consiliere psihilogică și juridică victimelor violenței domestice, nu să le sufoce.

De asemenea, doresc să atrag atenția asupra efectelor legii recursului compensatoriu, victimele cele mai vulnerabile fiind femeile, iar exemplele pot fi găsite nu mai departe de începutul acestei săptămâni.

Este de datoria noastră de a crea cadrul legislativ în care siguranța românilor să fie pusă pe primul loc și de aceea vă invit alături de mine în a transmite un mesaj ferm împotriva violenței femeilor și a susține proiectele dedicate combaterii violenței împotriva femeilor.

Vă mulțumesc.

Cu deosebită consideraţie
Senator,
Cristian GHICA

2018-12-01T22:13:02+00:00