Declaraţie politică  susținută de către domnul senator Cristian GHICA în cadrul şedinţei Senatului din 28 Noiembrie 2018 cu prilejul zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA (1 Decembrie)

Stimate colege,

Stimați colegi,

Doresc să-mi exprim îngrijorarea privind gestionarea defectuoasă a situației de la maternitatea Giulești, unde 20 de nou născuți au fost infectați cu stafilococ auriu, iar o parte din personalul medical a fost depistat ca purtător al bacteriei. Din păcate, acesta este doar un alt caz dintr-un șir lung de crize care macină sănătatea românilor. Pe tot parcursul mandatului meu am insistat asupra sistemului de sănătate, a condițiilor din spitale, a calității actului medical și al respectului față de pacient, pe care voi continua să pun accent, deoarece situația o impune.

Astăzi, însă, doresc să aduc în atenția dumneavoastră și a opiniei publice cazul celor peste 15.000 de persoane diagnosticate deja cu virusul HIV/SIDA și a obstacolelor pe care acestia trebuie să le înfrunte în România pentru a avea acces la o viață normală, unde, de cele mai multe ori, instituțiile statului eșuează în a facilita accesul pacienților la medicație. Cu tratamentul corect și fără întreruperi, pacienți cu HIV/SIDA pot duce o viață perfect normală. Luna trecută, însă, 13 ONG-uri din România și Europa îi atrăgeau atenția premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, că lipsa stocurilor de medicamente riscă să nu asigure tratamentul necesar, iar întreruperea lui îi poate costa pe pacienți chiar și cinci ani din viața. În lipsa medicamentelor pe o perioadă mai mare de trei luni concentrația de virus din organism crește și devine rezistent la tratament. Birocratia excesivă, managementul deficitar, lipsa unei strategii coerente, dar și lipsa fondurilor au afectat schemele de tratament din Constanța, Botoșani, Arad, Craiova, Alexandria și București și pun în pericol constant viața persoanelor cu HIV. De asemenea, ONG-urile mai reclamă și lipsa unei strategii naționale coerente și cer Guvernului reinstituirea Comisiei Naționale HIV/SIDA care să permită finanțarea activităților de prevenire și tratare a HIV la nivel național.

De aceea vă invit alături de mine în a susține campaniile de informare și prevenție a HIV/SIDA, a încuraja cetățenii din circumscripțiile Dvs. să meargă și să își facă gratuit testul la direcțiile de sănătate publică județene și să cereți informații cu privire la schemele de tratament din județul Dvs.

Vă mulțumesc.

                                                                                                            

Cu deosebită consideraţie
Senator,
Cristian GHICA

2018-12-11T00:28:26+00:00