Declaraţie politică  susținută de către domnul senator Cristian GHICA în cadrul şedinţei Senatului din 14 Noiembrie 2018  – Comemorarea a trei ani de la incendiul de la Clubul Colectiv

Stimate colege,  

Stimați colegi, 

Au trecut trei ani de la tragedia din clubul Colectiv în care și-au pierdut viața 64 de tineri. Trei ani în care nu s-a schimbat nimic, trei ani în care nu am învățat nimic, trei ani în care România arată că victimele acelui accident au rămas simple statistici. Imediat după incendiu, partidele politice s-au retras așteptând ca spiritele să se calmeze, iar astăzi avansează aceiași oameni cercetați sau condamnați penal care să consolideze în continuare corupția care ne condamnă. 

Peste 400 de școli din București și aproximativ 4.000 la nivel național nu au autorizație de securitate la incendiu; aproximativ 4.000 de tragedii ce stau să se întâmple. Nu mai târziu de luna trecută, la o școală din județul Mureș, a avut loc o explozie în care au fost rănite două persoane, dintre care un minor. 

În anul 2017, tavanul unei școli din Capitală s-a prăbusit, iar anul acesta, o școală din cartierul Rahova a ars complet. In ambele cazuri autoritățile s-au bucurat că evenimentele au avut loc în afara orelor de curs. Însă cine stie câte alte dezastre stau să se întample? 

Și acum, la fel ca și atunci, situația precară a spitalelor continuă să amenințe viața pacienilor: infecțiile nosocomiale, dezinfectanții diluați, bacteriile rezistente la antibiotice, saloanele mizere, managementul discreționar sau lipsa medicamentelor, a paturilor sau a aparaturii de specialitate sunt probleme cu care sistemul de sănătate se confruntă constant. 

Iar din cauza unei infrastructuri rutiere subdezvoltate, România ocupă ultimul loc în Europa în privința sigurantei rutiere cu o rată dublă față de media europeană a accidentelor de circulație soldate cu morți. 

Românii mor în spitale, mor pe sosele, mor în cluburi, românii mor… 

Și cum altfel poate arată o societate în care în funcții importante de decizie stau persoane insuficient pregătite, cu grave probleme de exprimare, cu grave probleme de integritate și a căror singure preocupări reale sunt dezincriminarea abuzului în serviciu, a traficului de influentă, de reglementarea arestului la domiciliu, schimbarea exigențelor de integritate ale ANI, amputarea DNA și DIICOT, interzicerea protestelor spontane, sufocarea ONG-urilor și erodarea principiilor democratice?  

Așa arată Romania în anul Centenarului Marii Uniri. Articulațiile cheie ale societății, sănătatea, educația, infrastructura sunt deficitare și asta nu ar trebui deloc să ne inducă un sentiment de normalitate sau de siguranță. 

Și totuși ceva s-a schimbat. Societatea civilă s-a trezit și este mai activă ca oricând, mai implicată și mai dornică de schimbare ca oricând. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat la clubul Colectiv, este important să nu uităm în fiecare zi, nu doar astăzi, pentru că România trăieste o tragedie în fiecare zi, pentru ca românii trăiesc o tragedie în fiecare zi. 

Vă mulțumesc. 

                                                                                                             Cu deosebită consideraţie 

                                                                                                                         Senator,   

                                                                                                                 Cristian GHICA 

2018-12-01T14:13:55+00:00