Loading...

Declarație Politică (17.10.2017)
Pe ultimul loc la absorbția de fonduri europene nerambursabile

Stimate colege,
Stimați colegi,

România a reuşit să aducă în ţară numai 400 de milioane de euro, din cele aproape 33 de miliarde alocate de către Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020.

La jumătatea celui de-al doilea exerciţiu financiar prin care țara noastră poate primi fonduri europene nerambursabile, rata de absorbţie efectivă este de numai 1,1%. Suntem pe ultimul loc în regiune. Vecinii bulgari au atras mai mult decât dublu : 850 milioane de euro, Cehia 1,38 miliarde de euro, Ungaria 2,14 miliarde de euro, iar Polonia conduce detașat cu 6,8 miliarde de euro cheltuiți din fonduri UE.

Banii atraşi de ţările vecine pe proiecte concrete, indiferent de domeniu sau axa de finanțare ajung, în final în economie, în noi locuri de muncă, într-un viitor mai bun pentru indivizi și comunitate.

Avem la dispoziție nouă programe naționale și suma de 30,8 miliarde de euro. Nu trebuie decât să depunem proiecte eligibile. Iar guvernul român trebuie să cofinanțeze cu 5,6 miliarde de euro aceste proiecte care să ajute în domeniile cele mai fierbinţi, zonele care se confruntă cel mai acut cu lipsa de finanţare.

În primul rând, lipsesc proiectele. S-au depus dosare de cca 5 miliarde de euro, vreo 14% din suma disponibilă. Și la această statistică suntem depășiți de către toți vecinii. De exemplu, polonezii au depus proiecte de 35,8 miliarde de euro, de peste şase ori mai mult decât românii deși populaţia lor este doar cu o treime mai mare decât a noastră.

Stăm prost și la capitolul implicare și interes din partea autorităţilor. Unităţile de manangement aferente celor nouă programe de finanţare au fost acreditate recent, după mai bine de doi ani de la debutul acestul exercițiu.

Nici nu mai contează că nimeni nu răspunde de acest dezastru care ne-a costat miliarde de euro. Important este să vedem împreună ce putem remedia, ce am învățat și care sunt soluțiile să recuperăm rapid.

România are nevoie de banii europeni. Fondurile europene nerambursabile pot fi punctul de pornire pentru dezvoltare durabilă. Investiții în capital uman și ajutorarea persoanelor defavorizate, în competitivitate, infrastructură, asistență tehnică, dezvoltare regională și capacitate administrativă. Niciunul dintre aceste domenii nu este unul la care România să fie pe primele locuri și nu la coada clasamentelor europene.

Evident, important nu este un clasament anume, ci realitatea pe care acesta o reflectă. Realitate care se traduce printr-un decalaj nepermis între România și celelalte state membre, inclusiv Bulgaria. Bani irosiți. Oportunități ratate.

Sper ca noul ministru al Fondurilor Europene să reușească mai mult. Succes!

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:27:51+00:00