Loading...

Interpelare Ministerul Sănătății (2017.12.19)
Alocarea Bugetară pentru Medicina de Familie

Interpelare

Către:

Domnul Florian-Dorel Bodog
Ministrul Sănătății

De la:

Domnul Cristian Ghica
Senator în Circumscripția electorală nr. 42 București

Obiectul interpelării: Alocarea Bugetară pentru Medicina de Familie (19.12.2017)

Stimate domnule Ministru,

Medicina de familie este una din cele mai importante arii ale sistemului medical românesc, medicul de familie fiind în prima linie de diagnostic și tratament dar și de prevenție.

Cu toate astea medicina de familie este neglijată în mod constant, atât de către absolvenții de medicină, care de cele mai multe ori optează pentru domenii considerate mai prestigioase în cadrul sferei medicale, dar mai ales de către Ministerul pe care îl conduceți, care alocă în mod constant sume foarte mici din bugetul de sănătate pentru serviciile medicale aferente medicinei de familie și preventivă.

Devine din ce în ce mai evident că ne confruntăm cu o criză de medici de familie în rural și în orașele mici, criză accentuată de migrația unei mare părți dintre absolvenții de medicină din țară.

Mai mult, avem foarte mulți indicatori ai sănătății extrem de îngrijorători, care plasează țara noastră constant în coada clasamentelor europene de tratament și medicină primară.

Peste 40% din povara bolii la nivel național poate fi atribuită unor factori comportamentali precum consumul de alcool, fumatul și vizitele anuale la doctor, factori care intră sub sfara de activități a medicilor de familie.

Mai mult, Banca Mondială a cerut în mai multe rânduri suplimentarea finanțării medicinei primare si creșterea rolului ei prin acordarea mai multor libertăți profesionale prin contractul cadru, crescând în acest mod accesibilitatea pacienților, mai alea a celor din mediul rural, la îngrijiri de sănătate și la servicii medicale de calitate mai aproape de locuința lor.

Având în vedere cele menționate mai sus vă solicit, domnule ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Ce măsuri veți lua pentru a îmbunătăți accesul la medicină primară a persoanelor din mediul rural și din orașe mici?
2. Care este alocarea de fonduri pentru medicina de familie în bugetul pe 2018? Considerați această alocare suficientă, având în vedere situația dezastruoasă a accesului la medicină în mediul rural?
3. Considerați oportună extinderea mai multor libertăți profesionale prin contractul cadru pentru medicii de familie având în vedere starea medicinei de familie din România?

Solicit răspuns în scris şi oral.

Vă mulțumesc.

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:22:20+00:00