Loading...

Declarație Politică (01.12.2017)
Adoptarea Planului Naţional Strategic HIV/SIDA 2018-2020

Am sărbătorit recent 99 de ani de la Marea Unire – la mulți ani fericiți tuturor!

România și românii merită cu prisosință cele mai bune urări. România și românii merită un viitor mai bun, prosper, cu adevărat european. Pentru ca aceasta să se întâmple, este nevoie ca toți cetățenii să aibă acces egal la educație, sănătate, să-și poată dezvolta pe deplin potențialul în beneficiul propriu și al întregii comunități.

Recent, am celebrat alte două evenimente importante. Este vorba despre Ziua Internațională a Luptei Împotriva HIV/SIDA (1 decembrie) și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie). Două ocazii pentru a analiza situația celor două categorii vulnerabile și a demara măsurile necesare pentru ca persoanele din aceste categorii să se poată bucura de toate drepturile de cetățeni români și europeni.

Există aproape 15000 de persoane diagnosticate deja ca infectate cu HIV/SIDA în România.

Însă specialiștii estimează că numărul celor infectați este mult mai mare. 76% dintre cei infectați sunt bărbaţi, majoritatea cu vârste între 25 şi 35 de ani. Sute de cazuri noi apar anual. În principal pentru că nu există programe de prevenție, ci doar de testare și tratament. De aceea, majoritatea celor cu HIV/SIDA sunt diagnosticați la mult timp după ce au fost infectați. Acest fapt nu doar le diminuează suferinzilor șansele de supraviețuire și calitatea vieții, ci crește implicit probabilitatea de răspândire a bolii în comunitatea respectivă, a numărului de persoane posibil infectate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că epidemia HIV/SIDA continuă să crească într-un ritm alarmant în partea de Est a Europei, implicit în România. Sunt necesare măsuri imediate de prevenţie și depistarea timpurie. Printre acestea se numără servicii de consiliere și testare a HIV SIDA, informarea şi sensibilizarea populației, furnizarea de programe de seringi de schimb și profilaxia pre-expunere pentru HIV SIDA. Pentru fiecare dintre ele România poate accesa fonduri europene.

Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, este nu doar mai eficient, ci și mai ieftin să previi decât să tratezi.

Pentru fiecare pacient tratat pentru HIV/SIDA, Ministerul Sănătăţii plăteşte anual, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, peste 26.000 de lei.

Specialiștii în boli infecțioase recomandă chiar demararea unui program național de testare sau introducerea acestei investigații în lista celor uzuale la internare, ca măsură în plus pentru prevenirea transmiterii bolii. Și pentru aceste măsuri, România poate accesa fonduri europene.

Până în 2020, există această resursă – fondurile europene. Acestea pot ajuta la rezolvarea multor obstacole ce împiedică dezvoltarea durabilă a României și la un trai mai bun al tuturor cetățenilor ei, inclusiv cei care suferă de afecțiuni precum HIV/SIDA sau care au o formă de dizabilitate. Până în 2020, avem oportunitatea să acoperim lipsurile bugetului de stat din bani europeni. Nu ne putem permite să nu o facem.

Între timp, vă rog să sprijiniți orice campanie de informare şi prevenţie a HIV/SIDA în circumscripțiile dumneavoastră, precum și la nivel național. Totodată vă rog să îndemnați cetățenii să meargă și să se testeze gratuit la Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene.

Vă mulțumesc.

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:24:28+00:00