Loading...

Declarație Politică (10.12.2017)
Ziua Internațională pentru Drepturile Omului

Stimate Colege,
Stimați Colegi,

Uniunea Europeană este clădită pe aspirațiile comune ale statelor membre pentru pace și prosperitate. Adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului pe 10 decembrie 1948 a pus bazele Europei moderne cu respect pentru democrație și drepturile fundamentale. De aceea, în fiecare an la această dată celebrăm Ziua Internațională pentru Drepturile Omului.

Dreptul la viață este unul dintre drepturile omului absolute garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la care România este semnatară. Art. 34 alineatul (1) din Constituția României stipulează că Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

Cunoaștem cu toții că starea de sănătate a românilor este precară. Că ocupăm rușinoase locuri de top pe plan european la incidența multor afecțiuni. Că nu le detectăm la timp și prevenția este aproape inexistentă, există periodic criză de medicamente și așa mai departe.

În absența unei strategii privind exodul forței de muncă din sistemul de sănătate, accesul la asistență medicală este limitat din cauza deficitului de cadre medicale. Zonele rurale și orașele mici sunt cele mai afectate. Nivelurile constant scăzute de finanțare și dependența excesivă de asistența medicală spitalicească limitează accesul universal la îngrijire de calitate și afectează eficiența sistemului de sănătate.

Disponibilitatea serviciilor de îngrijire medicală ambulatorie rămâne scăzută.

Și la acest capitol inegalitățile dintre mediul urban și rural sunt în creștere. În aceste condiții, aspirația de a asigura tuturor cetățenilor României drepturile fundamentale garantate prin lege rămâne departe de realitate.

Resurse există. Pentru perioada 2014-2020, României i s-a alocat de către Uniunea Europeană o sumă totală de 30.8 miliarde de euro din fondurile structurale și de investiții europene. Acesta este echivalentul a 44% din investițiile publice naționale preconizate. Pentru moment, bilanțul absorbției acestor fonduri este dramatic. S-au accesat prin diferite proiecte, doar 3.5 miliarde de euro. Mai exact, înseamnă 11% din suma totală de care ar putea beneficia în baza alocării acestor fonduri.

Schimbările structurale la care Uniunea Europeană contribuie prin bugetul alocat prin Fondul European pentru Investiții Strategice ar putea avea un ecou real în starea de sănătate a românilor. Ei au dreptul să beneficieze de dezvoltarea sistemului de sănătate, de o dezvoltare a infrastructurii, de creșterea investițiilor și de servicii publice de calitate pentru toți cetățenii. De aceea, instituțiile statului au datoria să lucreze mai mult și mai bine decât până acum. Iar noi, ca parlamentari ai României avem datoria și pârghiile ca aceasta să se întâmple.

Doar dacă beneficiem la nivel maxim de statutul de membru al comunității europene, implicit de fondurile puse la dispoziție țării noastre, putem asigura și garanta respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor românilor. Poate cel mai important dintre acestea: dreptul la viață, implicit dreptul la sănătate.

Vă mulțumesc.

Senator Cristian Ghica
Circumscripția electorală nr. 42 București

2018-02-12T08:23:06+00:00